Hoe bespaar je zoveel mogelijk belasting? Hoe voorkom je dat je fouten maakt? Wij deelden in de eerste maanden van 2022 scherpe fiscale tips met je. De mooiste fiscale kansen kwamen voorbij. De meest voorkomende vergissingen kreeg je van ons gepresenteerd. Zo zorgden we ervoor dat je niet teveel belasting betaalt en je jouw aangifte keurig netjes indient.

We hebben de belangrijkste tips hieronder nog voor je samengevat. Doe er je voordeel mee. Heb je vragen,bijzondere situaties of wint de tegenzin? Bel gerust met één van onze fiscalisten. Zoals je weet smullen wij van blauwe enveloppen en fiscale vragen!

 

Teruggave dividendbelasting bij hypotheek?

Een veel voorkomende spaarvorm bij de hypothecaire lening is een beleggingshypotheek. Je leent geld bij de bank om een huis te kopen. Je lost deze lening niet direct af, maar je “spaart” in een beleggingsfonds. De belegging heb je aan de bank verpand. Aan het einde van de looptijd gebruik je de beleggingen om je lening aan de bank af te lossen.

De beleggingen keren jaarlijks dividend uit. Daarvan koopt de bank automatisch nieuwe “aandelen” in het beleggingsfonds. Je ziet er op je betaalrekening dus niets van. De bank moet wel dividendbelasting inhouden en afdragen. Deze mag je in jouw aangifte inkomstenbelasting verrekenen. Dat is ‘echt geld’ en leidt tot een extra teruggave. Vergeet dus niet om het jaaroverzicht van je beleggingen online op te halen. Laat dit gratis geld niet liggen, maar pak wat je pikken kunt!

Zorgkosten?

Heb jij, heeft je partner of hebben je (minderjarige) kinderen zorgkosten gemaakt? Dan kunnen deze tot gratis geld leiden!

Denk aan de kosten van een tandarts, fysiotherapie, een specialist, een paramedicus, steunzolen, reiskosten of een dieet. Aan veel kosten zijn nadere voorwaarden verbonden. Raadpleeg de site van de belastingdienst of vraag je adviseur. Er zijn namelijk ook veel zorgkosten van aftrek uitgesloten, denk aan de verzekeringspremie, het verplichte of vrijwillige eigen risico (Cak of medicijnen), een rollator of brillen en lenzen. Toch blijft er genoeg over. Daarom blijft er vaak ten onrechte gratis geld liggen; dat wil je niet missen!

Ook de kleintjes helpen

Als fiscaal partners mag je sommige inkomensbestanddelen onderling verdelen. Zo kun je aftrekposten gunstig toedelen. Als dit geen direct voordeel oplevert, kun je de aftrek zo verdelen dat één van de partners € 48 moet betalen. Het aangifteprogramma zegt dan dat de heffing € 0 is, maar als je het inkomen iets hoger maakt staat er € 49 te betalen. Zet het inkomen snel weer terug zodat de aanslag € 0 (eigenlijk € 48) is. Bij twijfel kun je het bedrag in de specificatie terugvinden.

Panden, dat gaat vast goed… toch?

Een verhuurde woning moet je als vermogen aangeven in box 3. Uitgangspunt voor de waarde is de WOZ-waarde. Omdat de woning verhuurd is mag je de zogenaamde leegwaarderatio toepassen. Je hoeft dan niet de volledige WOZ-waarde aan te geven, maar een percentage van de WOZ-waarde. Dit percentage hangt af van de jaarlijkse huur. Je vindt de tabel en toelichting op de site van de belastingdienst. Overigens wil het kabinet deze korting vanaf 2023 afschaffen.

Een bedrijfspand moet je als vermogen aangeven in box 3. Uitgangspunt voor de waarde is de waarde in het economisch verkeer. Deze kan soms gelijk zijn aan de WOZ-waarde, maar dat is zeker niet altijd het geval. In een stijgende vastgoedmarkt is de waarde in het economisch verkeer vaak hoger. Door uit te gaan van de WOZ-waarde betaal je te weinig belasting. Als de belastinginspecteur dit ontdekt, bijvoorbeeld bij de verkoop van het pand, dan volgt er een navordering (eventueel verhoogd met een boete). De WOZ-waarde kan ook in je nadeel zijn. Als het bedrijfspand minder waard is, dan geef je met de WOZ-waarde een te hoog vermogen aan.

Een erfenis? Dat hoeft toch niet in mijn aangifte?

De belastingheffing over je vermogen (box 3) gaat uit van een peildatum. Het vermogen dat je dan hebt is relevant voor je belastingheffing. Voor de aangifte over 2021 is de peildatum 1 januari 2021. Stel dat je moeder in 2020 is overleden. Samen met je broer en zus heb je besloten haar woning te verkopen. De verkoop zal april 2022 plaatsvinden. De verkoopopbrengst is € 450.000. De Woz-waarde bedraagt € 390.000. Dat is per saldo ook de nalatenschap. Op 1 januari ben je dus voor 1/3e gerechtigd. Omdat het een woning is mag je uitgaan van de Woz-waarde. Je moet dan bij de overige onroerende zaken € 130.000 aangeven.

Op basis van de aangifte erfbelasting ben je € 9.500 aan erfbelasting verschuldigd. Dit mag je bij de overige schulden in je aangifte opnemen. Als je verder geen (box 3) schulden hebt, dan moet je wel rekening houden met de drempel. Deze drempel (2021) is € 3.200 voor een alleenstaande en € 6.400 voor fiscale partners.

Bestaat jouw erfenis uit een vordering op de langstlevende ouder? En ontvang je die niet eerder dan na het overlijden van deze ouder? Dan geldt er waarschijnlijk een vrijstelling. De vrijstelling is onder voorwaarden ook van toepassing als de langstlevende het vruchtgebruik over jouw erfenis heeft.

Eindelijk een nieuwe woning!

Een nieuwe woning? Gefeliciteerd! Fijn dat je een nieuw paleis hebt, maar daar heb je ook de nodige tijd en kosten voor gemaakt. De advieskosten voor je financiering zijn aftrekbaar. Omdat je voor de lening de woning (opnieuw) hebt laten taxeren, mag je deze kosten ook aftrekken. De notaris heeft je een nota voor het hypotheekrecht gestuurd. De kosten die hierop betrekking hebben mag je aftrekken. Let op: de kosten voor de levering van de woning zijn niet aftrekbaar. Als je bij de verkoop van je vorige woning een overwaarde hebt gerealiseerd, dan is je maximale lening (fiscaal) beperkt. Je hypotheekadviseur heeft daar vast rekening mee gehouden. Vergeet dan niet om dat juist in jouw aangifte op te nemen. Heb je de overwaarde gebruikt om je nieuwe paleis nog mooier te laten fonkelen? Weet dan dat de inspecteur je naar de facturen van de verbouwingskosten kan vragen. Zorg dus dat je deze goed bewaart. Dat voorkomt later gedoe en bespaart je uiteindelijk belasting. Dat maakt het wonen nog leuker!

Vorig jaar een foutje? Herstel het alsnog!

De wet biedt de mogelijkheid jouw aangiften over de voorafgaande vijf jaren te herstellen. Dat heet een ambtshalve vermindering. Stel je constateert dat je twee jaar geleden vergeten bent om de dividendbelasting (€ 86) van je beleggingshypotheek terug te vragen. De aanslag staat al vast en je bezwaartermijn is verlopen.

Met een kort briefje aan je belastingdienst kun je verzoeken om dat alsnog te herstellen. Vermeld het kalenderjaar, het aanslagnummer en de correctie. In dit geval vragen we dus om alsnog de dividendbelasting te verrekenen. Let op: je hebt wel de bewijslast. Voeg dus zekerheidshalve een kopie van het jaaroverzicht met de ingehouden dividendbelasting toe. Zo weet je zeker dat de inspecteur je verzoek inwilligt.

En volgend jaar dan?

Belasting besparen is plannen. Heb je afgelopen jaar de drempel voor de giften niet gehaald? Misschien kun je een deel van de giften omzetten in een periodieke gift. Als je jaarlijks een gift aan hetzelfde goede doel wilt doneren, dan kun je jezelf hiertoe voor vijf jaar verplichten. Je hebt dan geen drempel meer en de belastingdienst betaalt aan je gift mee. Kun je misschien iets extra’s doen? Alternatief is dat je de giften voor volgend jaar ook alvast in dit jaar doet. Dan kom je wellicht wel boven de drempel uit.

Plan je een tandartsbezoek en verwacht je de nodige kosten? Zorg dan dat je deze in één kalenderjaar laat vallen. Zo weet je zeker dat een deel van de kosten niet in het andere jaar onder de drempel blijft.

Meer vragen, twijfels of geen gedoe?

Uiteraard zijn dit niet alle tips en is iedere aangifte weer anders. Heb je twijfel over de uitkomst of vind je de aangifte echt gedoe? Vertrouw dan op onze kennis en ervaring. Wij staan te trappelen om het uiterste uit jouw aangifte te persen. Bel of mail gerust.

 

 

Wil je alle tips nog eens los teruglezen? Of ben je benieuwd naar onze andere blogs? Lees hier dan verder.