Heb je een verhuurde woning of een verhuurd bedrijfspand? Een woning is belast tegen de WOZ-waarde, maar vanwege de verhuur krijg je een korting. Bij een bedrijfspand mag je niet van WOZ-waarde uitgaan. De belastingdienst is hier scherp op.

Een verhuurde woning moet je als vermogen aangeven in box 3. Uitgangspunt voor de waarde is de WOZ-waarde. Omdat de woning verhuurd is mag je de zogenaamde leegwaarderatio toepassen. Je hoeft dan niet de volledige WOZ-waarde aan te geven, maar een percentage van de WOZ-waarde. Dit percentage hangt af van de jaarlijkse huur. Je vindt de tabel en toelichting op de site van de belastingdienst. Overigens wil het kabinet deze korting vanaf 2023 afschaffen.

Een bedrijfspand moet je als vermogen aangeven in box 3. Uitgangspunt voor de waarde is de waarde in het economisch verkeer. Dat kan soms gelijk zijn aan de WOZ-waarde, maar dat is zeker niet altijd het geval. In een stijgende vastgoedmarkt is de waarde in het economisch verkeer vaak hoger. Door uit te gaan van de WOZ-waarde betaal je te weinig belasting. Als de belastinginspecteur dit ontdekt, bijvoorbeeld bij de verkoop van het pand, dan volgt er een navordering (eventueel verhoogd met een boete). De WOZ-waarde kan ook in je nadeel zijn. Als het bedrijfspand minder waard is, dan geef je met de WOZ-waarde een te hoog vermogen aan.