Tip 3: belastingvermindering bij inkomsten en vermogen in het buitenland

Heb je ook vermogen en inkomen in het buitenland? Vergeet dan niet na te gaan of je recht hebt op een belastingvermindering.

Werk je (deels) in het buitenland of heb je vermogen in het buitenland? Als inwoner van Nederland ben je belastingplichtig voor je wereldinkomen. Het inkomen of vermogen moet je dus aangeven in je aangifte inkomstenbelasting. Dat wil niet zeggen dat Nederland ook daadwerkelijk belasting mág heffen. Daarover heeft Nederland afspraken met andere landen gemaakt. Zo hebben we een belastingverdrag met Duitsland en België. Heb je een vakantiewoning in de Ardenne of het Sauerland? Dan behoort die tot het vermogen in box drie, maar mag je voorkoming van dubbele belasting in je aangifte vragen. Dat voorkomt dat je in twee landen belasting betaalt. Let op: de belastingdienst doet dit niet automatisch. Zonder verzoek in je aangifte betaal je dus dubbel.