Los jij je hypotheek niet direct af maar spaar jij in een beleggingshypotheek (de zogeheten oudhollandsche beleggingshypotheek)? Vergeet de dividendbelasting dan niet!

Een veel voorkomende spaarvorm bij de hypothecaire lening is een beleggingshypotheek. Je leent geld bij de bank om een huis te kopen. Je lost deze lening niet direct af, maar je “spaart” in een beleggingsfonds. De belegging heb je aan de bank verpand. Aan het einde van de looptijd gebruik je de beleggingen om je lening aan de bank af te lossen.

De beleggingen keren jaarlijks dividend uit. Daarvan koopt de bank automatisch nieuwe “aandelen” in het beleggingsfonds. Je ziet er op je betaalrekening dus niets van. De bank moet wel dividendbelasting inhouden en afdragen. Deze mag je in je aangifte inkomstenbelasting verrekenen. Dat is ‘echt geld’ en leidt tot een extra teruggave. Vergeet dus niet om het jaaroverzicht van je beleggingen online op te halen. Laat dit gratis geld niet liggen, maar pak wat je pikken kunt!