Rechters, wisseling van de wacht en Katy Perry

Het lijkt wel alsof we gisteren de kerstboom hebben opgeruimd, terwijl de deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse de dag van Bemmel en Via Gladiola alweer achter zich hebben liggen. Wat vliegt de tijd en wat is er veel gebeurd. Zo ook bij je fiscal adviesbureau.

Bijna iedere week hebben we overleg met de belastingdienst. We stemmen zaken af, lossen vragen of problemen op of voorkomen onnodige boetes. Soms dan gebeurt het dat de betreffende medewerker(s) van de belastingdienst een andere mening hebben. Als dat ook in een bezwaarfase niet tot overeenstemming leidt, dan is de weg naar de rechter de enige oplossing. Jan en Erik waren aardig op weg, maar hebben de rechter uiteindelijk niet gehaald. Lees in deze nieuwsbrief over hun avontuur.

Onze officemanager Monique keert weer terug naar haar oude werkgever. Het is jammer dat we zonder Monique verder moeten, maar zij is druk in de weer om Linda wegwijs te maken. Zij zal Monique namelijk gaan opvolgen.

We mochten met ons bureau eerder al meewerken aan de landelijke campagne van het register van belastingadviseurs. Toen speelde Erik de hoofdrol. Dit keer vertelt Marco van Dreumel over zijn metaalbedrijf, Katy Perry en de rol die zijn fiscalist Dennis daarbij speelt. Verder vind je in deze nieuwsbrief interessante fiscale columns en een zomerse festivaltip.

Succes zonder (nou ja bijna…) rechter

De belastingdienst en Duijd fiscalisten hebben hetzelfde doel. Alhoewel je het niet direct zou verwachten, wil een fiscalist hetzelfde als een belastinginspecteur: iedereen moet de belasting betalen zoals de wet die voorschrijft. Het verschil zit in de nuance. De belastinginspecteur waakt ervoor dat je niet te weinig betaalt en onze fiscalisten zorgen ervoor dat je niet teveel betaalt.

Zo af en toe gebeurt het dat de inspecteur de wet anders uitlegt dan dat volgens ons de bedoeling is. Zo zat een onderneemster in de huishoudelijke artikelen met haar handen in het haar. Ze had een eigen product/merk gelanceerd en daar bijna € 100.000 voor uitgetrokken. Het werd tot haar verdriet geen succes. Ze was haar investering kwijt. De belastinginspecteur vond dat zij geen onderneming had gehad en stond de aftrek van haar verlies niet toe. Zij protesteerde maar haar bezwaar werd afgewezen. Onze fiscalist Erik ging bij de rechtbank in beroep. Hij legde haarfijn stap voor stap uit waarom er wel degelijk sprake van een onderneming was. De rechter heeft hij er niet mee gehaald. De inspecteur is alsnog aan de bezwaren tegemoet gekomen en staat de volledige aftrek toe.

Ook Jan overkwam een soortgelijk succes. Een onderneming huurde een winkel in een bekend winkelcentrum. Ze kon in de crisisjaren de huur niet betalen en dreigde uiteindelijk failliet te gaan. De eigenaar (een heuse BN-er) wilde niet dat de winkel failliet zou gaan. Het zou immers ook het winkelcentrum en uiteindelijk hem (als ondernemer) kunnen schaden. Ze gingen in gesprek en kwamen overeen dat de onderneming de huurschuld niet terug hoefde te betalen. Een faillissement was daarmee voorkomen. De onderneming sloot haar winkel en de eigenaren bleven met een kleine schuld en geen inkomen achter. Eind goed, al goed. Althans…

Toen ze – het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan – met hun nieuwe onderneming succesvol waren, kwam de blauwe envelop. De inspecteur vond dat de onderneming de BTW over de huur terug moest betalen. Ze hadden de huur namelijk nooit betaald. Uiteindelijk moest Jan hiervoor naar de rechter, maar ook hier kwam het niet tot een zitting. De inspecteur wilde schikken, maar dat zag Jan niet zitten. Het standpunt van de inspecteur was onjuist. Dan schik je niet, maar haal je je gelijk bij de rechter. Uiteindelijk, na een stevig gesprek, ging de naheffingsaanslag (€ 90.000) alsnog van tafel.

In deze twee zaken kwam het dus toch nog goed. Zij hebben niet teveel belasting betaald.

Duijd heeft deskundige fiscalisten die complexe én minder complexe vraagstukken voor je oplossen. Wij formuleren onze adviezen in duijdelijke taal.

Campagne RB en Katy Perry

Onze fiscalist Dennis is, samen met de ondernemer Marco van Dreumel, te zien in een landelijke campagne van het register belastingadviseurs. Voordat we je meer vertellen over deze leuke films, eerst iets over de organisatie. Want wist je dat het beroep van belastingadviseur in Nederland niet beschermd is?
Iedereen mag zich belastingadviseur of fiscalist noemen. Als je de titel register belastingadviseur (RB) wilt voeren, moet je een degelijke opleiding hebben en je vak bijhouden. Duijd fiscalisten is officieel erkend als RB-kantoor.
Het Register Belastingadviseurs kent ruim 7.000 leden en is dé beroepsvereniging van belastingadviseurs voor het mkb. Zij willen graag meer bekendheid bij ondernemers. Daarom hebben ze een landelijke online campagne gestart. Marco van Dreumel, ondernemer in de metaalbranche, vertelt over de samenwerking met Duijd fiscalisten. Het Register Belastingadviseurs wil ook jonge belastingadviseurs bereiken en voor haar vereniging interesseren. Daarom hebben ze ook een film gemaakt voor deze doelgroep. Daarin vertelt onze fiscalist Dennis over het vak en Marco over zijn ervaringen. Wat hebben Duijd fiscalisten, Rammstein en Katy Perry met elkaar te maken?

Klik op onderstaande foto en bekijk het filmpje!

Als je woning ook je kantoor/praktijk is

Een kantoor en/of praktijkruimte aan huis komt in Nederland veelvuldig voor. Ondernemers kiezen, vooral in de startende fase van hun onderneming, voor een werkruimte in of bij de eigen woning. Wat hen dan mogelijk ontgaat, is dat er veel fiscale besparingsmogelijkheden zijn. Om deze onder de aandacht te brengen, heeft Romy alle mogelijkheden op een rijtje gezet.

BTW op Duitse benzine

Duitse tankstations zitten momenteel in hun gloriejaren. Waar de Nederlandse benzineprijzen elke keer weer nieuwe records behalen, betalen we net over de grens soms wel €0,40 euro per liter minder. Nederlanders, die vlakbij de grens wonen, trekken massaal richting Duits grondgebied om hun auto weer te voorzien van de nodige brandstof. Jammer voor alle ondernemers, Duitse BTW op je aangifte lijkt uit den boze. Of toch niet? Lees er meer over in het artikel van Dennis.

Polderpop

Bij Duijd fiscalisten houden we van muziek. Over smaak kun je twisten, maar wij bezoeken graag concerten en festivals. Ieder naar zijn eigen stijl. Zo kon je Dennis treffen bij De Dijk, Slayer, Kraantje Pappie of Ronnie Flex, stond Marike te swingen bij Concert at Sea en ontdekte Linda muzikale pareltjes tijdens Down The Rabbit Hole. Op 10 en 11 augustus vindt in Leuth Polderpop plaats. Zaterdags is er Polderpop Roots&More met americana, blues, country, folk en een snufje jazz en soul. Zondags vindt de dertigste editie van het gratis popfestival plaats. Dennis, die dan net terug is van het Haldern Pop Festival, is er dan ongetwijfeld te vinden. Het festival kent al jaren een sterke programmering. Leuth ligt in de Ooijpolder bij Nijmegen. Houd je van muziek, een drankje en een gemoedelijke sfeer? Bezoek dan Polderpop. Duijd fiscalisten ondersteunt dit mooie festival graag.

Column Jan

Subsidies en BTW zijn een bijzondere combinatie. Moet je nu wel of geen BTW afdragen over de ontvangen subsidie? En mag je dan nog wel de volledige BTW op de gemaakte kosten terugvragen? Jan schreef hierover eerder een column voor Nextens en deze is inmiddels ook geplaatst op onze website.

Vertrek Monique

Ruim anderhalf jaar lang waren Duijd fiscalisten en Monique samen één. Als Office Manager stond Monique zowel binnen als buiten de kantoormuren voor iedereen klaar en zorgde er op die manier voor dat alles op rolletjes liep. Wie Duijd fiscalisten zei, riep Monique en andersom. Maar na 1133 dagen van afwezigheid zal Monique weer aan de slag gaan bij haar oude werkgever onder het zelf toegekende motto ‘het bloed kruipt waar het niet gaan kan’ . De aankomende weken zullen voor Monique vooral in het teken staan van overdracht aan Linda, onze nieuwe Office Manager, en het afronden van lopende zaken. We willen Monique uiteraard (ook) via deze weg ontzettend bedanken voor haar tijd, inzet en enthousiasme en haar veel succes wensen bij haar nieuwe oude werkgever.