Als ondernemer in de grensstreek kijk je met een dubbel gevoel naar de Duitse “Tankstelle”. De borden geven de vriendelijke prijzen weer. Ten opzichte van Nederland stemt dat positief. Toch rij je de pomp voorbij. Je weet immers dat je in Nederland de BTW op de brandstofkosten (deels) als voorbelasting kunt verrekenen. Duitse BTW op je Nederlandse aangifte is uit den boze. Of is daar wellicht toch een mogelijkheid?

Laten we bij het begin beginnen. Je koopt als BTW-ondernemer een auto. Op de aankoopfactuur staat BTW vermeld. Je mag er dan voor kiezen om de auto voor de BTW als ondernemingsvermogen aan te merken. Je kunt dan alle BTW op de aanschafkosten terugvragen. Je moet dan wel jaarlijks een correctie maken voor het privégebruik. Stel dus dat 60% van je kilometers zakelijk zijn (woon/werkverkeer is privé!) , dan mag je 60% van de voorbelasting verrekenen. In het eerste jaar corrigeer je dan 1/5e x 40% van de BTW op de aanschaf. Dat doe je de eerste vijf jaar na ingebruikname. Uiteraard moet je voor de overige kosten waarvan je de BTW volledig terug gevraagd hebt de privécorrectie maken. Daarvoor geldt geen termijn van vijf jaar, maar dat blijf je doen zolang je het bedrijfsmiddel gebruikt.

Als uit de administratie niet op te maken is voor welk percentage je de auto zakelijk gebruikt, dan geldt het volgende. Je mag alle BTW verrekenen, maar corrigeert jaarlijks 1,5% of 2,7% van de waarde van de auto als privégebruik. Lees op de site van de belastingdienst hoe dit werkt of overleg met je boekhouder of fiscalist.

Terug naar de Duitse benzinepomp. Wat kunnen we nu met de “Mehrwertsteuer” op het Duitse bonnetje? Als Nederlandse BTW-ondernemer ben je in heel Europa BTW-ondernemer. Het maakt dus niet uit waar je je goederen of diensten afneemt: als het voor BTW-belaste diensten of goederen is bestemd, dan mag je de in rekening gebrachte BTW (voorbelasting) verrekenen. Als dat geen Nederlandse BTW is, maar bijvoorbeeld Duitse Mehrwertsteuer, dan mag je deze voorbelasting niet in je Nederlandse aangifte terugvragen. Je mag de BTW wel terugvragen in Duitsland. Sinds een aantal jaren gaat dat eenvoudig via een Nederlandse website. Je kunt je als BTW-ondernemer daarvoor aanmelden.

Hiermee lijkt alles in kannen en kruiken, maar er is nog één probleem: de BTW-factuur! Je mag alleen BTW als voorbelasting terugvragen als de factuur aan de wettelijke factuureisen voldoet. In Nederland is er een goedkeuring voor de bonnetjes van het tankstation. Het gaat hier om de Duitse belasting, dus je moet aan de Duitse regels voldoen. Gelukkig kent ook Duitsland een bijzondere regeling voor kleine aankopen zoals een volle tank benzine of diesel. Tot een bedrag van € 250 voldoet een zogenaamde vereenvoudigde factuur. Hierop moet staan wie de brandstof heeft geleverd, hoeveel brandstof het is, om welke brandstof het gaat, het totaalbedrag, het BTW-percentage en de datum van levering. Het zal je niet verbazen: alle Duitse tankstations geven een kassabon die aan deze voorwaarden voldoet.

Als je in het vervolg dus de sprankelende brandstofprijzen langs de weg ziet oplichten, dan kun je met een gerust hart stoppen en tanken. Met een beetje gedoe krijg  je de Duitse BTW (deels) terug en kun je dat aan de kassa investeren in zo’n heerlijk Brötchen Thüringer Rostbratwürst mit Sauerkraut. Smakelijk alvast!

Eén reactie